Header image

Open Monumentendag in Doetinchem

DOETINCHEM - Open Monumentendag Doetinchem zaterdag 8 september 2018
10.00-16.30 uur

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers presenteert zich deze dag buitenshuis op twee locaties met:

Vive la Hollande! in de Driekoningenkapel
over krijgsgevangenen in de Eerste Wereldoorlog

Terug naar de post in het Stadsmuseum
een terugblik op het oude postkantoor van Doetinchem

Vive la Hollande!
Bijna heel Europa was betrokken bij de Eerste Wereldoorlog die precies 100 jaar geleden eindigde. Nederland bleef buiten de strijd. Wel waren de mannen gemobiliseerd, heerste er schaarste en vluchtte een miljoen Belgische vluchtelingen naar hier. Ook werden duizenden gevluchte geallieerde krijgsgevangenen, deserteurs en andere oorlogsvluchtelingen uit voornamelijk Frankrijk, Engeland en Duitsland geïnterneerd. Aangekomen in Nederland verbleven zij eerst in de zogeheten quarantainestations uit vrees voor de verspreiding van besmettelijke ziekten als pokken en vlektyfus (en later de Spaanse griep) onder de Nederlandse bevolking. Zo ook tussen 1917 en 1919  in het quarantainestation te Didam. Uiteindelijk verbleven hier zo’n 12.000 krijgsgevangenen.

Het Erfgoedcentrum is in het bezit van een fotoalbum met brieven en ansichten die laten zien wie er zoal verbleven in dit quarantainestation. Rinus Prinsen, oud-docent Frans en vrijwilliger van het Erfgoedcentrum bestudeerde de documenten en probeerde de vluchtelingen te voorzien van een identiteit. Hij vertelt hierover in de voorstelling Vive la Hollande! onder regie van theatermaker Jos Spijkers die het leven van de soldaten verbeeldt aan de hand van brieven, dagboeken, kranten en foto’s. Zwaan Stam zingt oorlogs- en anti-oorlogsliederen uit die tijd.

De voorstelling Vive la Hollande! in de Driekoningenkapel vindt plaats om 14.30 uur en 15.30 uur. Per voorstelling is plaats voor een beperkt aantal personen. De voorstelling is geschikt voor toeschouwers vanaf 12 jaar.

Verder kunt u vanaf 10.30 uur (behalve tijdens de voorstellingen) kijken naar een presentatie van foto’s van de Driekoningenkapel uit de collectie van het Erfgoedcentrum en foto’s van de maquette die Herbert Tomesen van deze kapel maakte.

Officiële opening
Om 10.00 uur vindt in de Driekoningenkapel de officiële opening van de Open Monumentendag plaats door Maureen Sluiter, wethouder cultuurhistorie van Doetinchem en treedt  Muziektheater WhatEverHappens op.

Terug naar de post
In het Stadsmuseum Doetinchem is op Open Monumentendag vanaf 10.30 uur de door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers ingerichte expositie Terug naar de post te zien.

De expositie toont ansichtkaarten, brieven en andere postbescheiden en een beeldpresentatie van het pand waar nu het Stadsmuseum is gehuisvest en wat voorheen het oude postkantoor was.

De broers Huub en Willem van Dijk zijn deze dag uw gids en leiden u desgevraagd door het gebouw dat nog sporen bevat van de tijd dat zij er woonden en hun vader directeur van het postkantoor was.

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vertelt Janny Loojenga over bijnamen en bijzondere inwoners van Doetinchem in een theatersolo.

Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur treedt Merel Houwaard op met het Theater van het Geheugen, een fascinerende solo over herinneringen en hoe we die maken.

Kinderen kunnen vanaf 10.30 uur ansichtkaarten maken en schrijven.

Locaties:
Vive la Hollande!: Driekoningenkapel, Gasthuissteeg 2, Doetinchem
Terug naar de post: Stadsmuseum Doetinchem, Burgemeester van Nispenstraat 2, Doetinchem

N.B. Er is dus geen Open Monumentendag in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in ’t Brewinc te Doetinchem.

Foto: geïnterneerden van het quarantainestation te Didam, fotograaf: Ingeborg te DorsthorstAnder nieuws