Header image

3 jaar cel voor ouders verwaarloosde campingjongen

WINTERSWIJK - De ouders van het mishandelde Duitse jongetje dat vorig jaar volledig ondervoed werd gevonden op een camping in Winterswijk, moeten drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdagmiddag bepaald.

Het jongetje werd in juli 2017 in alle vroegte gevonden, toen hij de koelkast van een ander gezin op de camping plunderde. Hij was naakt, zag er sterk vermagerd uit en zat onder de striemen en zweren.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar tegen de ouders. De straf die hen nu is opgelegd is lager dan de eis. De ouders ontbraken dinsdag tijdens de uitspraak van de rechter.

Moeder op de vlucht
Het gezin dat de jongen op 22 juli aantrof in hun tent haalde de campingbeheerder erbij en schakelde ook de politie in. Pas na een tijdje werd duidelijk dat de ouders van het jongetje eveneens op de camping stonden. Toen de politie bij hen aanklopte, probeerde de moeder via het raam te vluchten. Na een korte achtervolging kon zij alsnog worden aangehouden.

Onderzoek wees uit dat het gezin hun thuisland was ontvlucht omdat de moeder daar nog een straf moest uitzitten voor mishandeling van haar oudste kind uit een eerdere relatie, eveneens een jongen. Hij was voor zover bekend niet bij het gezin op camping De Twee Bruggen in Winterswijk. Sinds een tijdje verbleven de ouders met de drie andere kinderen op campings in Nederland.

Opgesloten in een kist
Na hun aanhouding werden de ouders van de 'campingjongen' verhoord door de politie. In de tent en auto van het gezin trof de politie meerdere tie-wraps aan. Het Pieter Baan Centrum deed een poging de twee te onderzoeken. Aangezien het echtpaar alle medewerking weigerde, kon er geen rapport worden opgesteld. In Duitsland zou uit eerdere onderzoeken blijken dat de vader een posttraumatische stressstoonis heeft.

Door: Mediapartner Omroep GelderlandAnder nieuws