Header image

Kei en Knalsoos voor mensen beperking in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE – Om de week is het weer een knalfeest bij Het is gezellig in zaal Zwanewiek bij Hotel Restaurant 't Zwaantje.

Muziek schalt door de ruimte, er wordt gekletst, gedanst, een biertje gedronken. Kleurrijke, ritmisch knipperende discolampen zorgen voor extra sfeer. Hangtafels en tafels met stoelen staan rondom de dansvloer. De DJ trekt een wit glitterdisco jasje aan en gooit er nog maar een discoknaller uit. De Kei en Knalsoos is weer los voor mensen met een beperking uit de regio, de gasten bij zaal Zwanewiek beleven een gezellig avondje uit.

Om alles rondom de Kei en Knalsoos discoavonden in goede banen te leiden zijn er elke keer minstens drie vrijwilligers aanwezig. Zij worden ondersteund door mensen uit de doelgroep, de werkgroepleden. Mieke Klein Gunnewiek staat achter de bar. "Het is zo'n dankbaar werk! Zo leuk om te zien dat onze gasten een plezierige avond beleven. Ze kijken er elke keer naar uit. Om de week wordt hier de Kei en Knalsoos gehouden, gasten komen niet alleen uit Lichtenvoorde, ook uit Groenlo, Winterswijk, Aalten, Eibergen en Neede. Sommigen komen op eigen gelegenheid, of ze komen met de regiotaxi. Zie hoe trots de vrijwilligers uit de doelgroep zijn! Ze halen glazen op en noteren samen met één van onze vrijwilligers hoeveel gasten een patatje willen eten", glimlacht ze. Mieke vervolgt: "We zijn met zoveel vrijwilligers dat we één keer per maand aan de beurt zijn om te helpen. Ja natuurlijk heb ik ook wel eens mijn dag niet maar als ik dan eenmaal bij de Kei en Knalsoos ben dan word ik vanzelf weer vrolijk door het enthousiasme van de doelgroep!"

Ruim dertig jaar geleden is de Kei en Knalsoos in het leven geroepen door enkele leerkrachten van de Hamalandschool. "Zij merkten dat er voor mensen met een beperking geen geschikte uitgaansgelegenheid was. Een gewone kroeg is niet ideaal, zalencentra zoals de Radstake zijn te groots voor de doelgroep, daar voelen ze zich niet thuis. Zo zijn de discoavonden voor mensen met een beperking ontstaan", legt Tonnie Weikamp van het Kei en Knalsoos bestuur uit. Hij vervolgt: "Hier zijn ze onder elkaar, op hun gemak. Er bloeit ook wel eens liefde op tussen twee discogangers! Weet je, ze willen gewoon serieus worden genomen, dat mensen normaal doen tegen ze, maar het reguliere uitgaansleven is niet geschikt voor ze. Hier bij de Kei en Knalsoos kunnen ze helemaal 'los'! Het leuke is dat de vrijwilligers net zo enthousiast zijn als de gasten!"

Samen met collega bestuursleden Ans Ottink, Nienke Groot Zevert en Anne IJzereef regelt Tonnie alle randzaken rondom de Kei en Knalsoos. Ze overleggen regelmatig over thema-avonden en na een evenement, zoals bijvoorbeeld carnavalsavond, wordt geëvalueerd. Voor de discoavond zorgen ze dat de licht- en geluidsinstallatie worden opgebouwd. Tonnie: "De avonden zijn voor mensen met een beperking van achttien tot pak weg zestig jaar, er wordt beperkt alcohol geschonken. Natuurlijk houden we de boel goed in de gaten. De gasten betalen 2,50 euro entree en ze moeten zich aan onze huisregels houden. Zo draagt niemand binnen een petje of hoed en de jassen moeten netjes worden opgehangen!"

De Kei en Knalsoos avonden worden twee keer per maand gehouden bij HRZ 't Zwaantje, er komen elke keer zo'n vijftig tot zeventig bezoekers op af. Vrijwilligers zijn er genoeg, maar wil iemand zich aanmelden dan kan dat natuurlijk altijd. Tonnie geeft aan: "We hoeven geen huur te betalen, dat is natuurlijk fijn! Er zijn gewone discoavonden maar we hangen ook wel thema's aan een Kei en Knalsoos avond. Sinterklaas komt langs natuurlijk, we besteden aandacht aan Kerst maar ook treedt af en toe een artiest live op. Zo hebben we Sandra Vanreys al hier gehad en een Linedance groep heeft eens een optreden verzorgd. We merken dat onze doelgroep heel veel plezier beleeft aan de discoavonden, daar doen we het voor!"Ander nieuws