Header image

Gemeente Oost Gelre kampioen afval minderen

OOST-GELRE - De gemeente Oost Gelre is een van de koplopers in het minderen van het aantal kilo's restafval. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Gelderland onder de Gelderse gemeenten. De Achterhoekse gemeente haalt 32 kilo restafval per inwoner per jaar op en zit daarmee ver onder het landelijk gemiddelde.

Gelderland wil de eerste afvalvrije provincie worden. Het is nog de vraag of helemaal afvalvrij mogelijk is, maar Oost Gelre is in ieder geval al goed op weg. Het landelijke doel is 100 kilo restafval per persoon in 2020.

Omgekeerd inzamelen sleutel tot succes'
De gemeente, met Lichtenvoorde en Groenlo als grootste plaatsen, noemt het omgekeerd inzamelen de sleutel tot het succes. 'Dit houdt in dat de mensen met het restafval naar een ondergrondse container moeten en dat het herbruikbare afval, zoals GFT, papier en plastic, in de bij het huis staande containers kan worden verzameld. Op 1 januari 2015 zijn wij overgestapt op dit systeem. Dit omdat wij de hoeveelheden restafval sterk terug wilden dringen en dus ook het percentage hergebruik flink wilden laten stijgen. Het systeem blijkt nu daadwerkelijk ook zeer succesvol te zijn en daar zijn we trots op!'

Zeven andere Gelderse gemeenten doen ook aan omgekeerd inzamelen; twee andere gemeenten beginnen er dit jaar mee. De meeste gemeenten proberen de hoeveelheid aangeboden restafval te reduceren door het diftarsysteem. Een deel van het afvalstoffenheffingstarief is vast en voor iedereen gelijk, een ander deel is variabel. Het variabele deel wordt bepaald door het aantal zakken restafval dat een huishouden aanbiedt. Hoe meer je aanbiedt, hoe duurder je uit bent.

Door: Mediapartner Omroep Gelderland

 

 Ander nieuws