Header image

Workshop ‘Naïef schilderen’ bij KunstKring Ruurlo

RUURLO - Op zaterdag 1 april organiseert de KunstKring Ruurlo een workshop  ‘Naïef schilderen’ in het atelier van de kunstkring, gevestigd in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo. De workshop staat onder leiding van Jan Martens, begint  ’s morgens om half 10 en duurt tot 4 uur, onderbroken door een lunchpauze met soep en broodjes.

 

‘Naïeve kunst is een vorm van beeldende kunst, meestal schilderkunst, die gekarakteri-seerd wordt door een naïeve en soms kinderlijk aandoende manier waarop het onderwerp wordt uitgebeeld en de technieken worden gebruikt.’

 

Jan Martens leidt de cursisten binnen in de wereld van de naïeve kunst. Elke cursist maakt zijn eigen tekening, die daarna met behulp van carbonpapier wordt overgebracht op het schilderdoek. Met verf en penseel wordt de afbeelding gevuld, wat de sfeer oproept weer een beetje het schoolkind te zijn, dat de opdracht krijgt van de juf om netjes binnen de lijntjes te kleuren.

Jan Martens werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog in Gennep (Noord-Limburg). Al vanaf zijn kinderjaren op de lagere school was Jan geïnteresseerd in tekenen. In het begin van de jaren zeventig kocht hij zijn eerste schilderdoos. In die periode was hij erg onder de indruk van de schilderijen van de Joegoslavische naïeve schilders, die toentertijd erg populair waren. Hij werd aanvankelijk sterk door hun werk beïnvloed, maar in de loop van de tijd ontwikkelde hij zijn eigen herkenbare naïeve stijl. In primaire kleuren schildert hij herinneringen uit zijn jeugdjaren.

Jan Martens, die zijn werk signeert  met “Maurice”, exposeerde gedurende de laatste 35 jaar dat hij naïef schildert,  in verschillende galeries en in openbare gelegenheden in binnen- en buitenland. Zijn werk kenmerkt zich door een grote mate van gedetailleerdheid. Het is in bezit van particulieren, naïeve kunstverzamelaars en instellingen. Hij is ook de maker van de site van Nederlandse Naïeven. Enkele jaren geleden is hij gestopt met het maken van werk in deze stijl en is hij zich steeds meer gaan toeleggen op modern werk, waarbij hij niet alleen gebruik maakt van verf, maar ook creëert met hout en koper. Een zeer groot werkstuk van hem is momenteel te zien in de etalage naast de Etos in Vorden. Dit werk meet maar liefst 5 meter lang en 2 meter hoog.

Zie: www.nederlandse.naievekunst.nl

Aanmelden: cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl of bellen met Lieneke Tanis

06-51609497Ander nieuws