Header image

Achterhoek zoekt gezonde sportkantine

WINTERSWIJK - De Achterhoek is op zoek naar sportverenigingen die een gezonder assortiment in de kantine aan willen bieden. Atletiekvereniging Archeus Winterswijk is op dit moment al bezig met het opzetten van de gezondere kantine.


Dit houdt in dat het aanbod in de kantine wordt aangevuld met gezondere keuzes. Kantinecoördinator Willy Fonhof is samen met Team:Fit en de coördinator gezonde jeugd van de gemeente Winterswijk Jolanda Geurkink bezig geweest om het kantine aanbod aan te passen.


Op 24 en 25 maart was bij Archeus het startpunt voor de Rode Kruis wandeltocht. Dat was een mooi moment om te starten met de gezondere kantine en het aanbieden van gezondere keuzes. De gezondere keuzes waren goed in het zicht neergezet. Ook was er keuze uit twee soorten smaakwater dat gratis werd aangeboden. De reacties op de gezondere kantine waren heel positief. Het heeft zeker geen negatieve invloed gehad op de verkoop. Doordat er nu gezondere keuzes waren is er juist meer verkocht. Een gezonde kantine betekent niet dat er geen ongezond aanbod meer is. Voor iedere ongezonde keuze is er ook een gezondere keuze. Je kunt heel eenvoudig een witte tosti vervangen door een volkorentosti. Het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil maken.
 

Steeds meer sportclubs hebben het stimuleren van een gezondere leefstijl op de agenda staan. Team:Fit helpt sportclubs en -accommodaties bij het gezonder maken van hun kantine. Niet door de patat te verbieden, maar door daarnaast iets gezonds aan te bieden en dat goed zichtbaar te maken. Zo wordt de gezondere keuze de makkelijke keuze. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een gezonde sportkantine in Winterswijk, neem dan contact op met Jolanda Geurkink, e-mail jgeurkink@winterswijk.nl.
 

Wil je met jouw club of accommodatie ook aan de slag met gezondere voeding in de kantine? Stuur dan voor maandag 7 mei een e-mail naar josien.terbeek@achterhoekinbeweging.nl. Geef in een korte motivatie aan waarom jullie vereniging mee wil doen aan de gezonde kantine van Team-Fit! Op maandag 21 mei ontvangen alle uitgekozen Achterhoekse koplopers een bericht. Voor alle koplopers in de Achterhoek is er op maandag 18 juni een gezamenlijke kick-off.
 

Het realiseren van gezondere sportkantines is een activiteit vanuit Achterhoek in Beweging Gezonde Jeugd. Vanuit dit programma zetten de acht Achterhoekse gemeenten zich in om de jeugd gezond op te laten groeien. De Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Caransscoop en de Gelderse Sport Federatie werken samen om gezond eten en bewegen aantrekkelijk te maken voor de jeugd. De belangrijkste doelstelling is om de stijging van overgewicht bij de jeugd te stoppen.

www.achterhoekinbeweging.nl
 

Achterhoek in Beweging werkt samen met Team:Fit om samen met sportverenigingen en sportaccommodaties te werken aan een gezondere leefstijl bij de jeugd. Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Zij zetten zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines. Dat doen zij samen met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners. www.teamfit.nl


Wil je als kantine ook de omslag maken naar de gezondere kantine? De club kan dan samen met de Team:Fit Coach  aan de slag met het stap voor stap gezonder maken van de kantine. Er zijn al meer dan 1200 sportkantines door heel Nederland aangesloten bij Team:Fit. Zij zetten allemaal stappen op weg naar een gezonder aanbod.
 

Gezonde sportkantine

Zaphira van Leeuwen Buurtsportcoach, Jolanda Geurkink, coördinator gezonde jeugd gemeente Winterswijk, Willy Fonhof, kantinecoördinator en Desiree Holstege Team:Fit
Ander nieuws