Header image

Make Food Not War in Berkellandse kookbattle

BERKELLAND - Vrijdag 20 april gaan weer vier kookteams uit Ruurlo, Eibergen, Neede en Borculo een culinaire strijd met elkaar in de 'Berkellandse Kookbattle'. Dat zal dit jaar gebeuren in Centrum Goud in Eibergen, in de voormalige gereformeerde kerk. Om de kookbattle tussen de grote kernen van Berkelland niet al te veel in oorlogsretoriek te trekken heeft de organisatie het kookfestijn een slogan in hippiestijl meegegeven: 'Make Food Not War'.

Elk van de vier teams bestaat uit maximaal acht kookgekken, geen professionals. Raymond Holtkamp van de Lindeboom en Holly's in Eibergen is de teamcaptain van het Eibergse team, samen met Gerwin Starink van Boenders. Raymond: "Ik heb een sterk team samengesteld met mag ik wel zeggen markante figuren. Maar het zijn allemaal wel 'foodies'."

Vrijdag 6 april is een belangrijk moment voor de teams. Dan wordt middels loting bepaald wie welke gang op het evenement moet verzorgen: het voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht of nagerecht. Vier blackboxen bevatten elk drie ingrediënten waar een gerecht van moet worden gefabriceerd. Notaris Hans Kraayenhof verricht de loting en matched elk team met een gang. Vanaf dat moment kunnen de teams zich in hun eigen keuken voorbereiden op het hen toegekende gerecht en de drie basis-ingrediënten die ze daarvoor ter beschikking hebben. Elk van de boxen wordt gesponsord. Voor box vier wordt nog een sponsor gezocht.

Het zal die vrijdag druk worden in centrum Goud. De teams moeten namelijk 250 gasten van hoogwaardige gerechten voorzien in de voormalige kerk en zo, volgens Estrella van Liere van de voorbereidingscommissie, in 'hemelse sferen brengen'. Vanaf zes uur wordt vrijdag 20 april het viergangen diner opgediend. De gasten kunnen de teams in de door METOS speciaal voor dit evenement geplaatste keuken aan het werk zien. Deelname kost 55 euro per persoon. Aanmelden kan via: www.kookbattle.com. Voor dat geld krijgt men een avondvullend programma met: een aperitiefje, appetizers, viergangendiner, onbeperkt drankjes en muzikaal entertainment.

Elk van de gasten mag ook aangeven welk van de gerechten volgens hen culinair het best heeft gepresteerd. Een vakjury met chocolatier Hans Hulshof, Frederieke Krommendijk eigenaar van Tekst & Communicatie-adviesburo Krommendijk & Velthuis en culinair recensent van onder andere de Tubantia en Boy te Koppele van De Kornuiten in Haaksbergen geven ook hun oordeel. Bij gelijke stand beslist de vakjury. De juryleden hebben een belangrijke rol tijdens de Kookbattle. Zij bepalen samen met de leveranciers ook met welke basis-ingrediënten de vier blackboxen worden gevuld.

Dit is de derde editie van de Berkellandse Kookbattle. De eerste keer won het team van Ruurlo met hun tussengerecht, het jaar erop Neede met een hoofdgerecht waarin boerenkool, zoete aardappelen en 'ezeltje' (biefstuksoort) culinair in samenhang werd gebracht. De Berkellandse Kookbattle is een culinair festijn dat werkt aan een traditie.
Ander nieuws