Header image

Laat je omscholen tot fietsenmaker! Er is een nijpend tekort

DOETINCHEM - Er is een schreeuwend tekort aan fietsenmakers in ons land en in de Achterhoek gaan ze daar wat aan doen. Een nieuwe opleiding in Doetinchem moet ervoor zorgen dat er meer reparateurs beschikbaar komen.


'Er zijn meer handjes nodig, dat is een vraag vanuit de fietsenbranche', zegt Paul Wagenaar van de Tweewieler Academy, het kennis-, opleidings- en trainingscentrum voor de tweewielerbranche. Samen met het Graafschap College en reïntegratiebureau BW Oost zijn zij de initiatiefnemer van de opleiding tot fietstechnicus.


De vraag naar reparateurs is de laatste jaren toegenomen, maar landelijk is het aantal leerlingen gedaald tot 300. In de fietsenbranche werken ongeveer 8500 mensen en de verwachting is dat er nog meer medewerkers nodig zijn. 'Dat komt ook door de komst van de e-bike, waarbij onderhoud en reparatie meer werk is dan bij een gewone fiets', aldus Paul Wagenaar. 


Vorig jaar is de Tweewieler Academy een opleiding begonnen in Zeeland, de Achterhoek wordt de tweede plek. Ze richten zich op volwassenen, bijvoorbeeld zij-instromers. De gemiddelde leeftijd van de leerlingen in Zeeland is 35 jaar. Daarmee onderscheiden ze zich van de bestaande opleidingen van de ROC's.

Door Mediapartner Omroep GelderlandAnder nieuws