Header image

Informatie over slaapproblemen in SKB Winterswijk

WINTERSWIJK - Van 20 t/m 25 maart is het nationale slaapweek. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk doet hieraan mee door op dinsdag 21 maart een informatiemarkt over slaapapneu te organiseren en op donderdag 30 maart een ‘SKB legt uit’ over slaapproblemen.

 

Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn. De obstructie en de daaruit voortvloeiende slaapapneu wordt OSAS genoemd.

 

OSAS kan leiden slaperigheid overdag en kan vervelende gevolgen hebben op het werk, in een relatie en het gezin, maar het kan ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes leiden.

 

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt op dinsdag 21 maart in de centrale hal van het SKB zijn standhouders en verschillende zorgverleners aanwezig die informatie geven over OSAS en slaapapneu en mogelijke behandelingen. Tijdens de informatiemarkt is de apneuvereniging aanwezig, u kunt dan de apneutest doen. Daarnaast is er de mogelijkheid om uw slaapapparaat uit te laten lezen. Verder krijgt u informatie over houdingstherapie, slaapdiagnostiek en voeding.

De markt is van 10.00 tot 16.30 uur. Om 11.00 en 14.30 uur geeft één van de longartsen een lezing over ‘gezondheidsrisico’s bij OSAS’.

 

Informatieavond SKB legt uit
Op donderdagavond 30 maart van 19.30 tot 21.15 uur organiseert het SKB een onder de naam ‘SKB legt uit’ een informatieavond over slaapproblemen. Een KNO arts en een verpleegkundig specialist vertellen u alles over slaapproblemen, mogelijke behandelingen en wat u zelf kunt doen om beter te slapen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De bijeenkomst en het parkeren zijn gratis. Meer informatie over deze informatieavond is te vinden op www.skbwinterswijk.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Telefonisch aanmelden kan via telefoonnummer 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).Ander nieuws