Header image

Hoe gemeenten gratis trouwen zo saai mogelijk maken

ACHTERHOEK - Je wil trouwen, maar geen geld uitgeven. Het kan, maar dan wordt het een sobere gebeurtenis. Althans, dat verschilt per gemeente. Maar je confettikannonen moet je helaas thuis laten.

Eerst waarom het überhaupt mogelijk is om het gratis te doen. Er zijn allemaal officiele documenten waarin het precies staat uitgelegd, maar het komt er in het kort op neer dat 'een ieder het recht heeft om te huwen en het recht om een gezin te stichten'. Dus je hebt ook dat recht als je geen geldt hebt, of als je het er niet aan uit wil geven.

Gemeenten proberen gratis trouwen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Bleek uit onderzoek van de Volkskrant. Maar hoe zit dat in onze regio? In alle gemeenten is het mogelijk om gratis het formele ja-woord te zeggen tegen elkaar. Maar er zitten wel verschillen tussen wat wel en wat niet mag.

Bronckhorst
"Een korte sobere bijeenkomst zonder toespraak" luidt de boodschap van de gemeente Bronckhorst. Je moet je op maandagochtend tussen 09.00 uur en 09.30 uur melden op het gemeentehuis in Hengelo. Hoeveel personen er precies bij mogen zijn is niet bekend, maar het gaat om een 'beperkt aantal'.

Lochem
In Lochem moet je nog eerder uit bed: tussen 08.30 uur en 09.00 uur moet je op het gemeentehuis staan. Net als in Zutphen mogen er maximaal zes personen zijn: het bruidspaar en de getuigen. Wel moet minimaal één van de partners in de gemeente Lochem wonen en mag je alleen het jawoord uitspreken en de akte ondertekenen.

Zutphen
In Zutphen moet je na je weekend vroeg je bed uit: maandagochtend tussen 09.00 uur en 09.30 uur kan je gratis trouwen. De locatie is niet echt feestelijk: een vergaderzaaltje in het gemeentehuis. Enkel het bruidspaar en de getuigen mogen aanwezig zijn, in totaal zes personen dus.

Brummen
Net als in Zutphen moet je vroeg uit de veren. Maandagochtend tussen 09.00 uur en 09.30 uur ben je aan de beurt. Maar binnen 10 minuten ben je klaar. De locatie is nog niet zo slecht: de Oude Trouwzaal van het Brummense gemeentehuis. Maximaal mogen er 10 personen aanwezig zijn. Er is geen ceremonie en toespraak. Je mag geen muziek uitkiezen (of uberhaupt draaien) en je mag de trouwambtenaar niet kiezen.

Door: mediapartner LokaalGelderlandAnder nieuws