Header image

Chinareis Excelsior succesvolle, unieke belevenis

WINTERSWIJK - Zondag 15 oktober vertrokken 76 muzikanten van Muziekvereniging Excelsior voor een 7-daagse concertreis naar China, het werd een unieke ervaring voor de Winterswijkse muzikanten.

 

Eerste prijs op muziekfestival Nanjing
Aanleiding voor de concertreis was de uitnodiging om deel te nemen aan een internationaal muziekfestival voor harmonieorkesten. Excelsior was geselecteerd om deel te nemen op basis van haar muzikale kwaliteiten. Terecht, zo bleek. Het optreden van Excelsior onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen, resulteerde in een eerste plaats, hetgeen werd beloond met vele lovende Chinese woorden, en een mooie trofee.

Foto: Excelsior winaar muziekfestival Nanjing, uitreiking

 

Volle zalen, grote ledwalls
Naast de festivaldeelname stonden er tijdens de reis diverse concerten op het programma. Het begon met concerten in Ma'an Shan en Changzou, waar voor volle theaterzalen werd gespeeld. Op indrukwekkende ledwalls (podium breed) in beide theaters, werden de beelden van o.a. Winterswijk en omgeving en 'typical Dutch' elementen zoals de Amsterdamse grachten, tulpen en molens getoond. Het afsluitende concert vond plaats in de concertzaal van het conservatorium van Nanjing. Deze prachtige zaal met een perfecte akoestiek, was voor dit concert uitverkocht. Onder het publiek waren o.a. vele conservatoriumstudenten, die 's ochtends workshops hadden gehad van Excelsiors muzikale professionals.

 

Grote Winterswijkers ook culinair op reis in China

De grote blanke Winterswijkers waren een bezienswaardigheid in China. Zeker in Ma'an Shan, een middelgrote stad van ongeveer 1 miljoen inwoners waar relatief weinig westerse toeristen komen. 'We werden dan ook voortdurend gefilmd, of gevraagd om te poseren voor een foto', aldus Excelsior voorzitter Arjan Bentsink.

'Ook het klungelige gebruik van 'de stokjes' bij het driemaal daags warme eten, leidde tot de nodige hilariteit'. De reis was ook culinair een belevenis. 'We kregen uitsluitend traditionele Chinese maaltijden aangeboden en die waren fantastisch', aldus een enthousiaste Bentsink. 'De kwaliteit en veelzijdigheid van de Chinese keuken heeft ons aangenaam verrast.'

 

Plekken die normaal niet toegankelijk zijn
Onderdeel van de culturele uitwisseling was het bezoeken van basisscholen en het bijwonen van concerten van de verschillende schoolorkesten. 'Het was bijzonder om rondgeleid te worden op deze basisscholen, met soms wel 6.000 leerlingen.' Ook werd er opgetreden bij een trainingsfaciliteit voor paralympische sporters. Een omvangrijk complex dat normaal niet voor regulier publiek toegankelijk is met sportzalen, atletiekbanen en overnachtingsmogelijkheden voor gehandicapte sporters. Het optreden bestond uit een gezamenlijk concert met een Chinees jeugdorkest voor mensen met een visuele beperking, maar met uitzonderlijke muzikale kwaliteiten. Aanwezige hooggeplaatste functionarissen van de provincie waren dermate enthousiast over het optreden van Excelsior, dat dit na afloop gevierd werd met het drinken van zeer exclusieve 'vriendschapslikeur'.

 

Ambassadeurs voor Winterswijk en voor Nederland
Door het leggen van contacten met de lokale bevolking, maar ook door het vertonen van mooie beelden van Winterswijk en Nederland, bracht Excelsior de unieke karakteristieken van hun thuisland onder de aandacht. De meegebrachte 'gifts', zoals klompen, DVD's en met name de duizenden ansichtkaarten van Excelsior en Winterswijk/Nederland werden met groot enthousiasme in ontvangst genomen. 

 

Voor een uitgebreide reisbeschrijving zie de sfeervolle reisvlogs op de facebookpagina van Excelsior: www.facebook.com/excelsiorwwijk
Ander nieuws